de Hollandse cultuur is onschendbaar

Beste lezers,

Naar aanleiding van een rapport van de Raad van Europa over racisme in Nederland stond een opiniestuk van mij over dit thema in de landelijke ochtendkrant nrc next van 17 october 2013.

Het stuk ging onder andere, over taalgebruik, Quincy Gario en de voorwaarden voor participatie in een multiculturele samenleving.

Klik hier om De Hollandse cultuur is onschendbaar – nrc next te lezen.

Here is a link to an English tranlsation.

Groet,

Anastasia

2 thoughts on “de Hollandse cultuur is onschendbaar

  1. Mooi artikel Anastasia, volgens mij de spijker op z’n kop! Ik denk dat je gelijk hebt dat de belangrijkste voorwaarde voor participatie in de multiculturele samenleving is het vermogen om een belediging te herkennen, ook als je ‘m niet kunt begrijpen.

    Écht luisteren/horen wat die ander zegt… in een discussie/debat blijft men vaak steken bij het ‘eigen gelijk’. Wanneer men werkelijk bereid is om naar elkaar te luisteren, is het helemaal niet zo moeilijk om je te verplaatsen in de ander. Een goed thema voor ‘Nederland in Dialoog’ lijkt me (zie: http://nederlandindialoog.nl).

  2. Luisteren naar de ander is natuurlijk prima maar moet wel over en weer geschieden. Het lijkt mij erg eenzijdig als de Nederlandse taal of traditie zou moeten veranderen omdat buitenlanders of salonempatisanten die niet zo geslaagd vinden. Een neger (=zwart) is een neger (geen nikker!) en een zwarte piet is een zwarte piet. Daar ligt geen discriminatie in de gebruikelijke zin in besloten. Dat nu zouden de ánderen eens moeten accepteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s